Min morfar var en exceptionell fotograf

Bilder jag glömt bort jag hade. Togs då mamma försökte övertala morfar att flyttas in på ålderdomshem. Mars 2010.
1900 – En gång ägde vi hela jorden

trettioförste januari

Mitt första möte med döden.
Som första kyssen, bara
oändligt mindre ljuv.
Verkligheten känns på ett sätt
som fantasin aldrig kan återberätta.
I fantasin faller man, i
verkligheten rycks man tillbaka.
I verkligheten går livet vidare
efter någons bortgång,
det är en sak fantasin ofta utesluter.
I fantasin är en kyss en händelse
som pågår för evigt, där bara
kyssen, den andres läppar, den andres
ögon existerar.
Det är likadant med döden.
I fantasin tänker man sig döden
som slutet, en evighet, där stannar
livet.
Inte i verkligheten.
I verkligheten är en kyss bara en kyss
och en annans död inte
din egen.

Jag ska minnas Tulpangatan. Och jag ska minnas dig. Ps. Jag tror nog inte att jag någonsin ska klaga igen när jag får åka tåg.

Jag har mött andra som också vandrat, jag tror jag vet vad dom tänker på.

För första gången sedan det blev kallt kunde man sitta ute vid Norra Hamnen på Espresso House. Alltså, det kan visst bli kallt och mörkt igen, men det börjar ändå bli vår. Varje gång ljuset lyser fram fungerar Norra Hamnen som en människomagnet och ALLA kommer dit.
Och jag har skrivit minst sju dikter men ändå saknar jag ord när jag försöker beskriva hur hoppfull den här dagen gjorde mig. Här kommer bilderna.

Promenerade bort till Hamnen där Anna väntade. Jag mötte säkert hundra människor bärandes på sina systemkameror.

Passerade Dunkers.

Anna-Sofia väntade i solen.

Upptäckte att man kan förgylla sin latte med hasselnötssmak. Det gillas. Kommer nog bli rutin.

Vi delade på en scone.

"Hoppas den där fågeln bajsar nu"

Här är jag.

Anna.

Bara för att skriva någonting. Lite som "här är jag och jag finns"

När jag pratar brukar jag höja rösten vid extra roliga tillfällen så att jag nästan skriker, eftersom jag är rädd att folk ska sluta lyssna och missa det roliga.

Jag hatar dagarna då jag mår bra hela tiden.

Efter ett tag blir det uttröttat - alla positiva tankar, alla leenden och när jag ser ut genom fönstret ligger molnen låga över träden men det gör inget. Så jag börjar studera molnen än mer intensivt för att fånga samma mörker de bär med sig överallt. Samma tyngd från samma regn. Regnet som aldrig kommer. Snart har solen hittat ett kikhål i det grå täcket och skiner ner, in genom mitt fönster, bländar mig i någon minut. Damm seglar runt i luften, spåren efter ett tidigare regn förtydligas mot fönsterrutan. Och jag försöker leta efter något som är väldigt fel.
Då blundar jag och visst finns det där, det finns alltid där hur starkt solen än skiner. Mitt eget regnmoln som hela tiden vakar bortom glädjefyllda solstrålar.
Nej, jag vill inte nå det idag. Jag vill studera spåren efter regnet, utan att bli blöt.

Could she be right? When she says I am the lucky one


Under de senaste dagarna har vi fikat mycket.

Jag har tagit förväl av matteboken för alltid. Alla fick riva sönder den bäst de ville samt skriva små elaka hejdå-meddelande på framsidan. Vi kunde enas om att de var som en tyngd från hjärtat lättade.

Vi har varit inne på Cirkus och provat kläder för en smärre förmögenhet fastän det gör ont i hjärtat då de är alldeles för dyra för ens eget bästa.

I torsdags tittade solen fram och just då kändes allting så himla bra. Jag ville stoppa tiden och stanna i den stunden för evigt. Men det är ju rent praktiskt alldeles omöjligt.

I fredags efter en kort skoldag åkte vi till Väla och gick rundor. Jag och Anna stannade kvar lite längre och satt och fikade i några timmar. Vi pratade om sånt man oftast håller tyst om, om känslor som bara rör sig oroligt långt inne i hjärtat.

På kvällen fixade Anna mina ögonbryn. De färgades och noppades. Så här fin var jag med färgen i ögonbrynen.

Missade tjugo i ett bussen hem, hörde en osynlig man andas och blev skrämd till vettet av en kanin. Stod på en bro och andades in nattluften. En bil tutade på mig, vilket gjorde mig obekväm. Travade tillbaka till Anna istället.
Efter tjocka, saftiga birkabullar gick jag och Anna en promenad i solen och längtade efter våren.

Vi skjutsades ner till hamnen där vi fikade på Espresso House och blev halvt klaustrofobiska när dimman smög sig in över vattnet. Dimman lättade och vi gick och satte oss på varma bänken och såg ut över havet och alla blinkande tusen lampor. Så. Det var mina tre senaste dagar. Nu ska jag strax ut och dela ut reklam.

Jag hoppas det finns någon

Finns det någon där ute som är villig att göra allt för att jag inte ska gråta? Inte någon som ser mina tårar som en uppoffring jag måste göra för en bättre framtid, eller anser att jag inte vet mitt eget bättre. Finns det någon som vid synen av mina våta kinder tänker: "Jag gör vad som helst för dig. Bara du är lycklig nu."
Jag hoppas det finns någon.

I told you the false and I showed you the truth

För tillfället befinner jag mig i den där overksamma fasen precis innan ett betygsavgörande prov. Jag går, äter och finns till i kroppen till en uttryckslös zombie som bara vill sova, lyssna på musik och sova lite till. När Jonas ringde hade jag fullt upp med sitta still och stirra tomt på datorskärmen samtidigt som jag bara tänkte på musiken som spelades på hög volym - någon slags electro-indie band. Han trodde han väckt mig, vilket han på något vis faktiskt också gjort trots att jag aldrig faktiskt fysiskt sovit. En halvtimme senare hämtade han mig och Nathalie var med. Vi åkte ner till stan och fikade en timme på Kafferepet. Där luktade som hemma hos mormor efter att hon precis tagit ur en stor plåt kanelbullar ur ugnen. Liksom så var det där. Tända ljus lite här och var plus utspridda tanter som småpratade diskret, så där som tanter gör eftersom de föredrar tystnad framför hetsiga argumentationer.
Nathalie och Jonas gav mig verkligen tillbaka lite av min livsgnista - till och med när de livligt diskuterade vilket håll toalettrullen skulle vara vänd åt ("Framåt är så aggressivt!") så gav de mig energi genom att låta så positiva. Kunde inte fått ett bättre avslut på en för övrigt ganska dålig dag.
Nathalie med en "halv kaka"

Pytteliten semla.

Nathalie försökte lära Jonas hur man posar framför kameran.

Ett så fint par.

Tulpaner

Jag hatar tulpaner. De är som outvecklade rosor ungefär och påminner om mellanmjölk, pensionärsträffar, skrikandes, spyende småbarn, hundra identiska villor uppradade bredvid varandra varav inte en enda gräsmatta har så mycket som antydan till en förtorkad, gul fläck och om tjocka män med svettringar under armarna som köper en bukett TULPANER på första bästa Statoil på väg hem från jobbet till sin fru, som han bråkat med angående en påstådd otrohetsaffär som självklart ägt rum. Jag kan inte komma på en enda sak som är mer oromatiskt än tulpaner. En bukett tulpaner. Jaha. Där hänger de lealösa och halvdöda pressade mot varandra på ett sätt som får dem att gnissla var gång man rör vid dem. En bukett tulpaner. Nej fy helvete. Om någon fått för sig att ge mig en bukett tulpaner skulle jag tagit det som en ren och skär förolämpning, eftersom det visat att personen i fråga som gett mig buketten inte känner mig ett endaste litet dugg. Mina tankar, mina drömmar, hela jag, är den kompletta motsatsen till en bukett tulpaner. Om jag någonsin velat ha blommor skulle det fått vara vallmo. Det på grund av 5 orsaker:


1. Min farmor älskar vallmo. När jag var liten brukade vi sitta i hennes ateljé och måla. Hon målade vallmo och på väggarna lite här och var i huset hängde det akvarellmålningar föreställande vallmo.


2. Vallmo växer på de underligaste ställen. Ibland kan man hitta dem vid en tågstation där de på något finurligt sätt lyckats tränga sig upp mellan asfalten.


3. Vallmo benämns som Poppy på engelska vilket jag anser ha hög rolighetsfaktor.


4. Vallmo är inte särskilt vanligt i blombutiker. Faktiskt så har jag ingen koll på om de säljer vallmo över huvud taget. I vilket fall så gör det inget, självplockning är mycket mer speciellt.


5. Kornvallmon har dyrkats för dess opium och symboliserar därför sömnen och döden. I minoisk kultur fanns där en vallmo-gudinna. Inte för att varken knark, döden eller minoisk kultur tilltalar mig sådär oerhört, men någonsin hört talas om tulpaner som sägs betyda evig sömn? Nej, just det. Vad har tulpaner egentligen, frånsett från att en enda liten, sketen tulpanlök kostade skjortan av vanligt folk när den kom till Europa under 1500-talet vilket orsakade komplett tulpanmani (som sedan när tulpanmanin lagt sig bidrog till att förfärligt många människor förlorade hela sin förmögenhet och lämnades med ja, exakt, en tulpanlök.)


I want the world to stop, give me the morning, give me the afternoon the night

Skolan har börjat igen. I går snoozade jag i en timme och jag kan bara inte omfamna tanken på att jag från och med nu ska tvinga mig upp klockan sex varje morgon. Tanken är närmast outhärlig. Som tur var så var gårdagen mycket kort och vi slutade redan direkt efter lunch. 

Efter skolan fikade jag, Alexandra, Josefine och Anna på Waynes Coffee. Här är Alexandra.

...och Anna-Sofia.

Josefine hade kunnat bli handmodell.

Kanske ska man inte vara allt för missnöjd med att vi slutar efter lunch på torsdagar, och innan lunch på fredagar.

Man blir väldigt trött av att gå upp klockan sex och vi var rätt så döda allihop.

Jag är son och arvtagaren av en blyghet som är kriminellt vulgär

The Smiths måste nog ha världens bästa låttexter. Så himla äkta. Shit, sånt skulle Justin Bieber ALDRIG få för sig att sjunga. Kan inte släppa hur bra de är så måste dela med mig. The Smiths – How Soon Is Now?

I am the son
and the heir
Of a shyness that is criminally vulgar
I am the son and heir
Of nothing in particular

You shut your mouth
How can you say
I go about things the wrong way
I am Human and I need to be loved
Just like everybody else does

I am the son
And the heir
Of a shyness that is criminally vulgar
I am the son and heir
Of nothing in particular

You shut your mouth
How can you say
I go about things the wrong way
I am Human and I need to be loved
Just like everybody else does

There's a club, if you'd like to go
You could meet someone who really loves you
So you go, and you stand on your own
And you leave on your own
And you go home
And you cry
And you want to die

When you say it's gonna happen now,
When exactly do you mean?
See I've already waited too long
And all my hope is gone

Dagarna som gått DEL 1

Januari
Plats - teneriffa
Den andra Januari begav jag mig till varmare breddgrader, närmare bestämt, till Teneriffa. Där var så oerhört vackert och aldrig tidigare någonsin i mitt liv att jag vandrat så mycket.
Februari

Vi kände februaris första solstrålar värma våra kinder och kaffekoppar värma våra händer nere i Norra Hamnen, gick en vinterpromenad vid havet och frös till is, vilken vi tinade med lite varm choklad inne på Grand Coffee när mörkret lagt sig över Helsingborg.

Scones spontanbakades en jullovsmorgon...

Åkte till Söderåsen och åkte pulka med mamma och Jan, drack varm choklad och grillade (soja)korv. Där, i ödemarken, fann vi ett gammal skelett av en bil.

Jag, Anna och Josefine hade toblerone-fondue hemma hos Anna och det blev en kväll värd att minnas. Att spontant bestäma att vi ska göra fondue var nog det bästa valet vi någonsin gjort om jag ska vara ärlig. Vi drack så mycket kaffe, åt så mycket sött och skrattade så mycket att vi aldrig ville att kvällen skulle ta slut.

Vi åkte till Malmö och jag fick dricka ur världens största kopp på Waynes.
Mars

Dagarna blev varmare, så varma att man kunde byta jacka, eller till och med ta av sig jackan helt och hållet. Många dagar tillbringades i Norra Hamnen, för av någon anledning känns det alltid mest sommar där.

I cirka två minuter lämnar jag Anna på varma bänken med min kamera i fast hugg för att smyga in på en bars toalett. När jag kommer tillbaka ca två minuter senare står Anna upp med kameran och bredvid henne en äldre man med en systemkamera och ett oholyshitsålångt-zoomobjektiv. Mannen räcker fram en påse bröd mot Anna.
"EMELIE, du tar kameran!" säger Anna och trycker kameran i famnen på mig. Någon minut står jag och mannen ovanför bryggan och tar bilder på fåglarna som Anna, extremt ovilligt, lockar till sig med bröd. Anna som har fågelskräck.

Här stod vi ofta och väntade på bussen som skulle ta oss hem till Anna.

Jag var ännu mer nere vid havet och tog långa promenader i vårsolen.

Dessa två plus jag besökte Dunkers kulturhus när det hade öppet hus. Vi spelade marimba, åt äppelpaj och gick på slowmotion Phax föreläsning där alla fick lära sig breaka om de ville och Phax talade om att allt är möjligt att uppnå om man bara övar.

Röjde undan i min farfars lägenhet. Han har så många böcker att man kunnat elda en majbrasa med dem.


Vi hade en liten Photoshoot i Pålsjö skog.

På den tiden bodde morfar fortfarande i sitt radhus. En dag kom jag dit och kollade igenom alla hans fotoalbum och insåg att han varit en av de bästa fotograferna jag vet.

Dröm bort mig igen

Jag lekte inte mycket med andra barn när jag var yngre, tyckte kull och kurragömma var löjligt, istället skrev jag berättelser. Eftersom pappa tyckte det var av högsta möjliga vikt att jag skulle kunna räkna matte, läsa och skriva innan förskolan och på så sätt alltid vara bäst i klassen, redan från start. Otaliga kvällar satt jag och pappa i pappa och mammas säng lutade över siffror och bokstäver som liknades vid en oändlig röra av bläck. I skenet från en dammig glödlampa sittandes i en obäddad säng läste jag mina första ord. Min pappa lyckades inte med att så kornet till ett framtida mattegeni, men han öppnade mina ögon för det skrivna ordets enorma betydelse.

Ett tag fungerade böckerna som en flykt från verkligheten, vilken var för obehaglig för att möta. Avslutet på varje bok tryckte som en förhårdnad i hjärtat. Min egna historia ville jag inte veta av och jag önskade mest av allt i världen att jag skulle vakna en morgon och finna en uggla på fönsterkarmen med ett brev från Hogwarts fastknipsat i näbben. Och känslan av att inte räcka till, inte vara på rätt plats, inte passa in, eller som jag alltid beskrev den känslan av att pressas in mot en vägg i en mörk återvändsgränd flåsade mig i nacken så fort jag närmade mig en boks slutgiltiga sida. Det gick värre för mig med matten, vänner lämnade mig, föräldrar svek, jag blev ensam. Gick runt min skolas gula byggnader om och om igen, letade med blicken efter någon, men alla tittade bort. Finns det inte mer? Men jag visste att det fanns mer. I böcker fanns där alltid mer, bortom en magisk dörr, bortom oceaner eller om inget annat bara någonstans längre framåt i tiden. Om jag var osäker på hur en berättelse skulle utvecklas bläddrade jag fram några sidor och förvånades inte över att historien fortgick, även efter hemska händelser. Min enda oro var möjligtvis att min egen historia var en sådan där huvudpersonen levde olycklig i alla sina dagar, tills denne dog. Men jag antog inte det. Böckerna jag läste genomsyrades av modiga hjältar och lyckliga slut.

Så jag stod ut. På ett sådant sätt mycket unga personer ofta gör. Utan en strid, iförd en mantel av ignorerande tystnad. Kollegieblock fyllda med berättelser om en värld större än denna och lösryckta anteckningar om framtida händelser ur mitt liv. Med den obligatoriska väskan över axeln där jag förvarade block och penna äntrade jag världen och växte upp med ett sinne som beskrev verkligheten med poesi, som ändrade ordföljden på folks meningar automatiskt och fantiserade ihop potentiella skeenden innan de hände. Det blev jag, på något konstigt sätt, och när jag behövde ändra mig så desperat, bryta mitt skal och leva fritt, blev det jaget en börda tyngre än all oro och sorg jag någonsin tidigare upplevt. Till slut lyckades jag dock. Och svaret blev i slutändan så enkelt som att jag växte upp. Allt jag behövde göra, var att växa upp och våga prova allt det där jag avundades andra för att de gjorde. Jag har blivit någon annan nu från den jag var i grundskolan och mellanstadiet, men ibland besöks jag av en välbekant känsla jag haft allt för närgången kontakt med. Då inser jag följande: I grund och botten kommer jag alltid vara hon som har väskan över axeln och som undrar över sin historias betydelse, dess slutgilitga mening.


Jag vill-lista

Jag vill:

- vara någon intressant. En sån folk pekar på, ler och säger stolt "den där personen känner jag"
- ta så grymma bilder som ser helt spontana ut och som får okända folk att tappa hakan och spara dem på sin dator under en mapp som de döpt till "inspiration"
- känna massor med människor och dela fina stunder tillsammans med dem. som nyår till exempel. (fast jag hade fina människor där också i år)
- flytta till min egen lägenhet så att jag äntligen kan få dammsuga vart jag vill och sätta upp planscher på saker jag tycker om över väggarna
- strunta i en tråkig och helt onödig lektion och bara inte bry mig och istället gå till ett café och ta en kopp kaffe
- skriva en så bra novell att någon jag känner gråter när de läser den

Listan blev kort. Egentligen vill jag så oändligt mycket mer men återkommer angående det.

Nyårsdagen

Det är morgon. Igårkväll ville jag se på tv men fastnade på tv-tablån och drog istället upp min huva över huvudet, tryckte in händerna under hood-tröjan och lade mig ner i soffan med huvudet vänt åt fel håll och somnade. Jag skakade av köld och varenda partikel av min kropp var medvetslös av utmattning. Mitt enda nyårslöfte var att aldrig köpa vitt vin, utan istället köpa rosé. Mina läppar vidrörde massor med folks läppar och på något sätt lyckades jag göra hål i mina strumpbyxor vid tårna, hälarna och låren samt skaffa mig diverse rivsår på händerna. Morgonen efter kunde jag och Anna inte sluta prata fastän vi borde vara dödtrötta. Vi låg i Josefines säng och uttömde världens alla samtalsämnen, till exempel så delade vi in hattar i fruktkategorier (plommontopp, jordgubbsmössa: goda frukter) och allting var jätteroligt. Alexandra låg på en madrass bredvid Anja på golvet nedanför och satte sig med ansträngning upp, lutade huvudet mot vår madrass och sa: "Håll. Käften. Jag är död."
Efter ett litet icke-besprutat äpple och ett glas vatten kunde jag dock erkänna mig själv besegrad. Två killar och fyra tjejer runt frukostbordet med kaffekoppar framför sig. Stämningen var: död. Kort sagt så blev det alltså en lyckad nyårsafton.

RSS 2.0